Плесница за Путин: Казахстан няма да признае референдумите в Източна Украйна

Касъм Жомарт-Токаев

Касъм Жомарт-Токаев

Казахстан, един от най-близките партньори на Русия, заяви, че няма да признае резултатите от референдумите в окупираните украински територии, съобщи Ройтерс като цитира изявление на външното министерство.

"Казахстан зачита принципите на териториалната цялост на държавите и суверенитет", се казва в изявлението.

Близките отношения между Путин и Токаев не са тайна за никого. Достатъчно е да припомним за дългия разговор между русия президент и неговия казахкатнски колега по време на размириците в Казахстан. В него двамата лидери са обменили мнения за мерките, които са предприети за овладяване на бунта в Казахстан през лятото.

Токаев е информирал Путин, че ситуацията в Казахстан се е стабилизирала и му е благодарил за разполагането на сили от оглавявания от Русия военен блок - Организацията по договора за колективна сигурност (ОДКС).

В изявление на Кремъл относно разговора се казва, че Путин е подкрепил идеята на Токаев да се проведе видеоконференция в идните дни със съюзниците от ОДКС, която обединява шест бивши съветски републики.

Независимо от това обаче президентът на Казахстан Касъм Жомарт-Токаев многократно призовава Кремъл за мирното решение на конфликта в Украйна, съгласно хартата на ООН.