Казахстан търси петролни маршрути, заобикалящи Русия

Токаев обеща по-задълбочено енергийно сътрудничество с ЕС

Касим-Жомарт Токаев

Касим-Жомарт Токаев

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев възложи на длъжностните лица да намерят маршрути за износ на петрол, заобикалящи Русия, като това е стъпка, която рискува да задълбочи напрежението, възникнало между двете страни заради Украйна.

През месеците, откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Казахстан вече преживя две значителни прекъсвания на износа на суров петрол по тръбопровод, който се разтоварва в руското черноморско пристанище Новоросийск.

Маршрутът представлява около три четвърти от общия износ на петрол от Казахстан и прекъсванията предизвикаха спекулации, че Кремъл може би наказва централноазиатския си съюзник заради неутралната му позиция по отношение на Украйна.

Трето прекъсване изглеждаше неизбежно по-рано тази седмица, след като руски съд постанови 30-дневна забрана за разтоварване от 1500-километровия (930 мили) тръбопровод от казахстанските петролни находища до терминала в Новоросийск, позовавайки се на нарушения на околната среда.

Жалба, подадена от Каспийския тръбопроводен консорциум, който експлоатира тръбопровода, засега предотвратява влизането в сила на спирането, съобщиха от казахстанското министерство на енергетиката.

На правителствено заседание президентът Касим-Жомарт Токаев заяви, че нов маршрут през Каспийско море е "приоритетно направление", и поиска от длъжностните лица да "предприемат мерки за увеличаване на капацитета" на участъците от тръбопровода, по които се транспортира суров петрол до Китай, съобщиха от канцеларията му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е "малко вероятно" решението на съда да е политически мотивирано.

"Необходими са повече контакти с нашите казахстански колеги", каза Песков.

По-рано тази седмица Токаев рискува да си навлече гнева на Кремъл, като обеща по-задълбочено енергийно сътрудничество с Европейския съюз в телефонен разговор с председателя на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

По време на икономическия форум в Санкт Петербург миналия месец, на който беше на една сцена с Путин, Токаев предизвика недоумение, като нарече подкрепяните от Русия сепаратистки образувания в Източна Украйна "квазидържави" и заяви, че Казахстан няма да ги признае. /БГНЕС, АФП