Казахстан увеличава добива на петрол до над 90 млн. тона до края на 2023 г.

През 2022 г. той е бил 84,2 млн. тона

Обемът на добива на петрол в Казахстан през 2022 г. възлиза на 84,2 милиона тона, съобщи министърът на енергетиката Болат Акчулаков на разширено заседание на борда на ведомството.

„Износът на петрол възлиза на 64,3 милиона тона. За 2023 г. се планира да се осигури добив на петрол на ниво от 90,5 милиона тона, а износът на петрол на ниво от 71 милиона тона“, каза министърът, цитиран от Анадолската агенция.

Според него, за да се увеличи ресурсната база от въглеводородни суровини, са приети законодателни промени за подобряване на инвестиционната привлекателност и подобряване на процедурите в областта на използването на недрата.

Според Акчулаков обемът на производството на уран през 2022 г. възлиза на 21 300 тона.

Както отбеляза ръководителят на Министерството на енергетиката, един от важните въпроси е да се увеличи обема на добиваните продукти. „Като част от изграждането на атомна електроцентрала през 2022 г. е съставен „кратък списък“ от доказани доставчици на технологии за реактори от страни като Китай (CNNC), Русия (Росатом), Южна Корея (KHNP), Франция (EDF). Тази година ще се работи по избора на реакторни технологии“, каза министърът.

Според него Жамбилският район на Алматинска област се препоръчва като оптимално място за атомната електроцентрала. „През 2023 г. въпросът за избор на местоположението на атомната електроцентрала ще бъде изнесен на обществено обсъждане“, добави Акчулаков.

Освен това ръководителят на Министерството на енергетиката каза, че Казахстан ще достави първата партида петрол на Германия през първата половина на февруари. Става дума за доставката на 20 000 тона нефт. /БГНЕС