От конгреса на българите: Паметникът на Христо Ботев в Одеса е откраднат

Паметникът на Христо Ботев в Одеса е бил откраднат. Това съобщи за Агенция "Фокус" Максим Димитров, представител на Конгреса на българите в Украйна.
Максим Димитров поясни, че това е голям шок за българите в Украйна и отбеляза, че никой не е очаквал, че това може да се случи с Ботев.

Стана ясно, че кражбата е установена от граждани, които са документирали на снимка, че е остана само постамента на паметника на Христо Ботев.

Максим Димитров припомни, че паметникът е открит през 2009 г. от Конгреса на българите в Украйна. "По принцип там се събираме ние и други българи, за да отдадем почит на Ботев на 6 януари и 2 -ри юни. Първо си помислихме, че това е фотошоп, защото не смятаме, че Ботев пречи на някого в Одеса. В крайна сметка органите на реда в Одеса са действали много бързо и са го намерили на една база, където е бил продаден за скрап", заяви още Максим Димитров.

Той уточни, че град Одеса трябва да възстанови паметника. "Все пак би било редно и от българската страна да има съдействие това да стане факт и да бъде в близко бъдеще", заяви още Димитров.

focus-news.net