Керемедчиев: Визитата на Путин в контролирани от Русия украински територии е знак, че ще спре своето настъпление

Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев

„Посещението на Путин в контролирани от Русия украински региони е знак, че Русия явно ще спре своето настъпление и ще се концентрира върху териториите Донецка, Луганска и Запорожието, които признава, и ще присъедини към своята територия." Това заяви в ефира на NOVA NEWS бившият зам.-външен министър и дипломат Милен Керемедчиев.

"От тук нататък следва сценарият Крим – отбрана на всяка цена, с всички средства на територия, която тя смята за своя. Виждаме, че украинските сили трупат доста армия, техника. От друга страна, Русия изгражда вече трета линия окопи и съоръжения на източния бряг на Днепър”, посочи дипломатът. 

Керемедчиев заяви, че в Русия се обсъжда за професионалистите в определени специалности да се изисква изходяща виза. Например IT специалистите да не могат да напускат без разрешение.

Относно протестите на зърнопроизводителите с искането да спре вноса на украинско зърно, той каза, че сме в леко разкрачена ситуация. „Този бранш е един от най-субсидираните в земеделието, не само с национални, но и с европейски субсидии. Много често тези средства се използват не за помощ на самите производители, а по-точно в сферата на луксозния живот”, коментира Керемедчиев.