Хакери атакуваха уебсайта на ЕП след заклеймяването на руския тероризъм

Уебсайтът на Европейския парламент беше атакуван от кибератака малко след като депутатите одобриха резолюция, в която Русия бе наречена "държавен спонсор на тероризма", съобщиха официални лица.

Говорителят на парламента Жауме Душ съобщи в Twitter, че сайтът е бил обект на "DDOS атака", чиято цел е била да наложи на сайта високи нива на трафик извън парламента, което да наруши работата на мрежата.

БГНЕС припомня, че по-рано днес членовете на Европейския парламент признаха Русия за държава спонсор на тероризма с 494 гласа "за", 58 "против" и 44 "въздържал се".

"Умишлените нападения и жестокости, извършени от Руската федерация срещу цивилното население на Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на правата на човека и международното хуманитарно право, представляват терористични актове", се казва в резолюцията, приета от евродепутатите.

С оглед на това те признават Русия за държава спонсор на тероризма и за държава, която "използва средства за тероризъм".

Тъй като понастоящем ЕС не може официално да определи държави като спонсори на тероризма, Парламентът призовава ЕС и държавите-членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия.

Междувременно членовете на ЕП призовават Съвета да включи в списъка на ЕС с терористични организации руската паравоенна организация "Вагнер", 141-ви специален моторизиран полк, известен още като "кадировци", и други финансирани от Русия въоръжени групи, милиции и проксита, се допълва в прессъобщението.

Парламентът призова ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Евродепутатите искат също така да бъдат намалени дипломатическите връзки с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени. Резолюцията призовава още държавите-членки на ЕС в Съвета бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва, с оглед на ескалиращите „терористични актове“ на Кремъл срещу украинското цивилно население. Евродепутатите искат също така страните от ЕС активно да предотвратяват, разследват и преследват всяко заобикаляне на действащите санкции. /БГНЕС, АФП