Киев активно работи със САЩ за самостоятелно производство на Patriot

Посланикът на Украйна в САЩ Оксана Маркарова обяви, че Киев активно работи с Вашингтон за самостоятелно стартиране на производството на зенитно-ракетни системи Patriot.

"Наистина тази задача стоеше пред нас по време на двете посещения на президента Зеленски в САЩ миналата година – през септември и декември – когато най-много обсъждахме въпроса за съвместно производство“, поясни Маркарова в интервю за изданието "Европейска правда“, цитирано от Фокус.

Тя отбеляза, че между двете посещения на Зеленски в САЩ са проведени и две такива на представители на бизнеса – компании, които произвеждат различни части за системата.

"Ето защо ние активно работим по въпроса. Без да произвеждаме минимум значителна част от компонентите за системата, а максимум – крайния продукт, няма да стане. Осъзнаваме, че дори и след победата ни Русия няма да изчезне“, подчерта дипломатът.

Тя също така отбеляза, че Украйна трябва да произвежда не само системи за противовъздушна отбрана.

"Току-що приключи посещението на министър-председателя на Украйна, министъра на финансите и ръководителя на Националната банка, които дойдоха на срещи в Световната банка и Международния валутен фонд, но също така имаха срещи с бизнеса, на която една от ключовите дискусии бе за инвестиции във военно-промишления комплекс и съвместна работа, свързана с отделни материали, като например редкоземни метали“, допълни още украинският посланик в САЩ.