Украйна може да се окаже пред ново предизвикателство - лятна офанзива на агресора

Само забавянето на действията на руските окупатори ще позволи на ВСУ да изземе инициативата, убеден е Олександър Павлик

Русия изгражда група от над 100 000 войници, която може да се превърне в голяма офанзива това лято, предупреди командващият сухопътните сили на Украйна, предаде АФП.

Силите на Москва постигнаха редица успехи през последните месеци, като увеличават предимството си, докато Киев се бори с недостига на жизненоважни боеприпаси от западните си съюзници.

"Ние не познаваме в пълна степен плановете на Русия. Знаем само данните, с които разполагат, това, което създават. Те създават група от над 100 000 души", заяви генерал-лейтенант Олександър Павлик.

"Не е задължително това да бъде настъпление. Може би ще я използват за попълване на своите части, които губят боеспособност", каза той.

"Но има вероятност до началото на лятото да разполагат с някакви сили, които да проведат настъпателни операции по едно от направленията", предупреди той.

Той призна, че в момента Русия има предимство на бойното поле и че Москва не "забавя" напредъка си около индустриалния център Авдеевка, който падна от руските сили през февруари.

"Русия не може да си позволи да загуби предимството на бойното поле и само забавянето на действията им ще ни позволи да изземем инициативата", каза той. /БГНЕС