Киев: Постигнахме частични успехи на юг, но има руски натиск край Донецк

Руските сили са обстрелвали райони източно от контролирания от Москва град Донецк, убивайки един човек. На обстрел е бил подложен и град Авдеевка, който от месеци оказва съпротива на настъпването на руските сили. Това съобщи украинската прокуратура в Донецка област - централна точка на руската кампания на изток, пише "Ройтерс".

Генерал Александър Тарнавски, ръководещ контранастъплението на Украйна по южната линия на фронта, написа в "Телеграм", че ВСУ продължават настъпателните операции на юг.

"Постигнахме частичен успех на запад от Вербове" - едно от групата села, към които са насочени офанзивните усилия на украинските сили. Следващата, по-голяма цел е град Токмак.

Украинската контраофанзива постигна бавен напредък, като президентът Володимир Зеленски и други украински официални лица отрекоха твърденията на западни критици, че страната не е успяла да постигне целите си и е възпрепятствана от стратегически грешки.

По оценки на Запада деветнадесет месеца след инвазията на Русия нашествениците са окупирали около 18% от украинската територия.