Киев разкри схема за кражба на $40 млн. чрез сдeлка за боеприпаси, замесена е компания от Балканите

Заподозрени са петима души

Снимка: СБУ

Снимка: СБУ

Службата за сигурност на Украйна СБУ и украинското Министерство на отбраната разкриха схема за присвояване на държавни средства при закупуване на боеприпаси, предаде Униан. По данни на следствието, в схемата са замесени бивши и действащи служители на министерството и шефове на свързани компании, се казва в съобщение на сайта на СБУ.

Отбелязва се, че злосторниците са се опитали да присвоят 1,5 милиард гривни (около 40 млн. долара) при доставки на 100 хиляди минохвъргачни снаряда за Въоръжените сили на Украйна.

По данни на следствието, през август 2022 г. служителите са сключили договор за закупуване на едро на артилерийски снаряди от оръжейната компания „Львівський арсенал".

След това Министерството на отбраната е превело по сметка на компанията цялата сума, предвидена по договора.

"След получаването на средствата управата на компанията е прехвърлила част от парите на чуждестранна търговска структура, която е трябвало да достави поръчаните боеприпаси в Украйна. Тя обаче не е изпратила нито един артилерийски снаряд в нашата държава, а получените средства са изтеглени „на сянка“ чрез превод към сметката на еще една свързана структура на Балканите." – се казва в още съобщението.

От СБУ уточняват, че останалата част от сумата, преведена от Министерството на отбраната, е останала в сметката на украинската компания в една от големите киевски банки. Тези средства за запорирани.

"В резултат на комплексни действия, предприети от служители на СБУ, схемата за присвояване на държавни средства е документирана, установени са всички лица, замесени в сделката. Благодарение на взетите мерки похитените средства за арестувани, решава се въпросът за тяхното връщане в бюджета на Украйна." – съобщават от спецслужбите.

Уточнява се, че петима от разследваните по казуса са заподорени в присвояване, разхищаване или завладяване чрез злоупотреба със служебно положение, като действията са извършени от организирана група.  Сред тях са сегашният и бивши шефове на Департамента за военно-техническа политика, развитие на въоръженията и военната техника в Министерството на отбраната, също и шефът на компанията „Львівський арсенал", както и техен съучастник от чуждестранната търговска структура, която не е назована.

СБУ е задържала един от заподозрените при опит да напусне Украйна, сега е под стража. Разглеждат се мерките за неотклонение на останалите участници в групата.

Превод Faktor.bg