Киев: Русия готви ракетен удар срещу Приднестровието

Целта е да се припишат провокативни действия на Украйна

Русия готви ракетен удар срещу непризнатата „Приднестровска Молдовска република“ (ПМР) с жертви сред мирното население, съобщи агенция Укринформ с позоваване на Главното управление на украинското военно разузнаване.

Посочва се, че жители на ПМР получават изфабрикувани есемеси, които са оформени като съобщения от украинските спецслужби. В тях се отправя предупреждение за „ракетен и артилерийски удар“ срещу територията на непризнатата република, създадена под опеката на Кремъл.    

 Ето какво се казва във фалшивото съобщение: „Службата за сигурност на Украйна настойчиво препоръчва да се проведе евакуация на цивилното население в по-безопасни региони. Уверяваме ви, въоръжените сили на Украйна не желаят зло на ​​мирните жители, но оставащите в градовете хора, ще бъдат третирани като диверсионни групи и ще бъдат ликвидирани без предупреждение. Точно в 19:00 ч. ще бъдат проведени ракетни и артилерийски обстрели срещу обекти на територията на републиката.“

Фейкът се разпространява активно от руските пропагандни канали.

От украинското военно разузнаване подчертават, че Украйна няма нищо общо с тази и други подобни провокации: „Подобни фейкове и евентуални инциденти, които вероятно ще станат на територията на „ПМР“, не са нищо друго, освен поредната провокация на руските спецслужби срещу Украйна и Молдова.“

По-рано беше съобщено за два взрива приднестровския регион край село Маяк,  които извадиха от строя два радиопредавателя, излъчващи руски програми. 

Превод Faktor.bg