Киев: Русия отново обстрелва ядрената централа в Запорожие

Украинският ядрен оператор "Енергоатом" обвини Русия, че отново обстрелва Запорожската атомна електроцентрала в Южна Украйна. "През нощта руски терористи отново бомбардираха Запорожската атомна електроцентрала", заяви "Енергоатом" в Телеграм. Ударът е повредил електропровод, което е довело до спиране на няколко трансформатора на реактор номер 6 на централата и е наложило краткотрайно пускане на аварийни генератори, заявиха от "Енергоатом".

"Дори присъствието на инспектори от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не спира руснаците", заявиха оттам и призоваха агенцията за "по-решителни действия" срещу Москва. Най-голямото атомно съоръжение в Европа, разположено в контролираната от Русия територия в Украйна, се превърна в гореща точка за безпокойство след взаимните обвинения за нападения там. Централата беше превзета от руските войски през март и обстрелът около съоръжението предизвика призиви от страна на Киев и западните му съюзници за демилитаризиране на зоните около ядрените съоръжения в Украйна.

Този месец френският президент Еманюел Макрон призова руския си колега Владимир Путин да изтегли тежките оръжия от района на Запорожие, а руският лидер предупреди за потенциални "катастрофални" последици от боевете там. Екип за наблюдение на МААЕ се разположи там в началото на септември. В понеделник Русия беше обвинена, че е бомбардирала трети обект на ядрена централа - централата в Южноукраинск в южната част на Николаевска област. Москва засилва "ядрения шантаж", заяви директорът на централата, след като ударът предизвика голям кратер, видян от журналисти на АФП на стотици метри от централата. /БГНЕС, АФП