Киев: Русия вкарва още военна техника в Запорожката АЕЦ

Украинската енергийна компания "Енергоатом" съобщи, че в понеделник руската армия е докарала допълнително военно оборудване на територията на окупираната Запорожка атомна електроцентрала, като едновременно с това е увеличила и броят на руските войници в централата, съобщава Руската секция на Би Би Си .

Според "Енергоатом" на 22 август в атомната електроцентрала са доставени два бронетранспортьора и шест камиона. Общо повече от 40 единици военна техника са разположени на територията на АЕЦ-а. Има 16 военни превозни средства близо до първия енергоблок и седем близо до втория. Нашествениците изкараха още 12 единици техника под естакадата.

В условията на военни действия Би Би Си не може да потвърди достоверността на изявленията на официалните органи на Украйна, но информацията изглежда правдоподобна.

Украйна обвини Русия, че използва Запорожката атомна електроцентрала като военен плацдарм, от който, наред с други неща, се извършва обстрел на град Никопол, разположен от другата страна на Днепър. Вече бяха публикувани видеозаписи, потвърждаващи, че на територията на централата наистина се намира военна техника.

В същото време европейски лидери също са разтревожени, че Запорожката АЕЦ може да бъде използвана съзнателно от Русия отново, за да бъде щантажирана Европа, но и като бойно оръжие срещу ЕС.