Киев: Русия води Беларус към вътрешна дестабилизация

Кремъл взе Беларус за ядрен заложник, написа в Туитър Олексий Данилов

Киев заяви, че Русия държи Минск за "ядрен заложник", след като руският президент Владимир Путин обяви разполагането на тактически ядрени оръжия в съюзника си Беларус.

"Кремъл взе Беларус за ядрен заложник", написа в Туитър секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов, като добави, че този ход е "стъпка към вътрешна дестабилизация на страната".

Припомняме, че вчера руският президент Владимир Путин заяви, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в съседна и съюзна Беларус.

"Тук също няма нищо необичайно: Съединените щати правят това от десетилетия. Те отдавна разполагат своите тактически ядрени оръжия на територията на своите съюзници", каза Путин.

Той заяви, че е разговарял с беларуския лидер Александър Лукашенко и е казал, че "сме се договорили да направим същото". Той също така заплаши, че ще разположи боеприпаси с обеднен уран в Украйна, ако Киев получи такива боеприпаси от Запада, след като британски служител предложи Лондон да ги достави на Украйна.

За Данилов изявлението на Путин "увеличава максимално нивото на негативно възприемане и обществено отхвърляне на Русия и Путин в беларуското общество".