Киев: Руснаците не предупредиха дори своите за потопа, следващ взривяването на Каховската ВЕЦ

Така са си осигурили безпрепятствено изтегляне

Терористичният акт, който извършиха руснаците с взривяването на Каховската ВЕЦ, е бил неочакван за населението на окупираните територии, включително за тези, които са се колаборирали с окупаторите – така руските войски са си осигурили безпрепятствено прехвърляне на друго направление, предаде Униан.

Генерал-лейтенант Олександър Павлюк, първи заместник-министър на отбраната на Украйна заяви, че основната цел на терористичния акт е била да се осуети украинското контранастъпление на юг.

"Те не успяха докрай да проумеят какво замисляме и според мен решиха да осигурят безопасността на левия си фланг. Взривявайки водохранилището, те създадоха бариера и не допуснаха да настъпим от тази страна.“ – коментира той.

По думите му, руснаците не са имали достатъчно сили и средства да спрат украинското настъпление, затова са предприели този ход.

"Ние не изключвахме, че се подготвя взривяване. За подготовката свидетелстваше приемането от руската страна на документ за недопускане на разследване на техногенни катастрофи.“ – допълва ген. Павлюк.

Превод Faktor.bg