Киев твърди, че има сериозна заплаха за сигурността на Запорожката АЕЦ

Експерти алармират, че руската окупация на централата е довела до сериозни повреди

Украйна заяви, че продължаващата руска окупация на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е довела до повреди в оборудването и поддръжката, които застрашават сигурността на централата. Това се изтъква в последния доклад на американския Институт за изследване на войната.

Украинският оператор на ядрена енергия "Енергоатом" съобщи на 16 ноември, че руските власти са прехвърлили реактор № 5 в състояние на горещо спиране от състояние на студено спиране в нарушение на ядрените регулаторни заповеди на Украйна, което води до изтичане на разтвор на борна киселина, който навлиза във всички парогенератори на реактора.

"Енергоатом" съобщи, че "некомпетентността" на руските власти при превеждането на реакторите от студено спиране към горещо спиране е довела до изтичане на радиоактивен топлоносител от първи във втори кръг на реактор № 1. 4 и подобна ситуация с реактор № 6. Това е довело до проблем в реактор № 6 и временно спиране на тока на 14 ноември, принуждавайки реактора да разчита на аварийни дизелови генератори. "Енергоатом" заяви, че оборудването в АЕЦ постоянно е подложено на рискови ситуации и честотата на подобни опасни случаи нараства.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) все още не е коментирала тези инциденти, но изрази загриженост на 13 ноември относно степента и ефективността на поддръжката на системите за безопасност на ЯЕЦ и собствената си способност да наблюдава операциите на ЯЕЦ.

МААЕ съобщи, че тези проблеми с поддръжката са станали очевидни през юли и август 2023 г., когато парогенераторът на реактор №. 4 имаше теч, който замърси системите за безопасност на реактора, които трябваше да бъдат почистени отново. МААЕ съобщи, че операторите на ЯЕЦ не са предоставили на своя контингент в АЕЦ достъп до всичките шест турбинни зали на реактора, за да се оцени тяхната безопасност и че операторите са ограничили достъпа на МААЕ по време на последните проверки на залите през октомври и на 10 ноември. МААЕ съобщи, че ЯЕЦ планов ремонт на трансформатори на реактори бр. 4, 5 и 6 след наскоро приключила поддръжка на трансформатори на реактори № 1, 2 и 3 и отбелязва, че реактори № 4 и 5 са в режим на горещо спиране в нарушение на разпорежданията на украинската регулаторна агенция.

Украинските доклади и докладите на МААЕ показват, че присъствието и изключителният контрол на Русия върху ЯЕЦ се увеличават, което предполага, че подобни провали могат да ескалират при продължаваща руска окупация. МААЕ обяви на 13 ноември, че нейните служители са посетили руски център за обучение за ЯЕЦ на 7 ноември и че руската агенция за ядрено регулиране Ростехнадзор установява постоянно присъствие в ЯЕЦ.

Това съобщение показва нормализиране на руската окупация на ЯЕЦ въпреки документираните безразсъдни действия на руските сили в близост до централата.