Киев: Във всеки момент в Запорожката АЕЦ може да избухне взрив

Москва е готова да рискува живота на цивилни

Герман Галущенко, снимка: Міністерство енергетики України

Герман Галущенко, снимка: Міністерство енергетики України

Намеренията на Русия по отношение на Запорожката АЕЦ будят сериозни опасения, заяви украинският министър на енергетиката Герман Галущенко, цитиран от Politico и Униан.

Галущенко отбелязва, че окупаторите напълно са изолирали украинската страна от мониторинга на ситуацията в централата – поради това от украинското енергийно министерство смятат, че във всеки един момент в централата може да избухне взрив. 

"Може се взриви във всеки момент, просто не знаем кога. Руснаците напълно ни изключиха от системите за мониторинг на сигурността. Разчитаме на нашето военно разузнаване и на експертите на МААЕ. Но нямаме контрол над централата и това буди тревога." — посочи министърът. 

Той напомни, че Украйна нееднократно е предупреждавала международната общност за потенциалните опасности, свързани с окупирането на Запорожката АЕЦ от Русия. Галущенко отбеляза, че разрушаването на Каховското водохранилище показва, че Москва е готова да рискува живота на мирни хора в името на своите политически и военни цели. 

"Никой не ни вярваше, че Русия може да взриви язовира. А вижте какво стана. Запорожката АЕЦ винаги е в центъра на вниманието, Русия досега не е наказана. Не са прилагани никакви санкции против атомната ѝ енергетика." — подчерта той. 

Министърът добави, че украинските сили бавно напредват в Запорожка област и властите в Киев се опасяват, че руснаците може да предприемат  диверсия в атомната централа, за да спрат контранастъплението.

Превод Faktor.bg