Киев за „миротворството“ на Путин: Русия се занимава с изтребление на цивилни, не мисли как да спре това

"Прави го преднамерено, разбирайки резултата"

Михайло Подоляк

Михайло Подоляк

Съветникът на офиса на украинския президент Михайло Подоляк излезе с коментар за циничния призив на Владимир Путин за мирни преговори с Украйна, предаде Униан.

"С изтребление на цивилно население в Украйна от 2014 г. се занимава изключително Русия. Прави го преднамерено, прекрасно разбирайки резултата от своите геноцидни действия. А от февруари 2022 г. изтреблението на цивилно население придоби системен, мащабен, тотално разрушителен характер, предвиждащ авиационни бомбардировки, ракетни и артилерийски обстрели срещу цялата територия на Украйна.“ – заяви той.

По думите му, Русия няма с какво да мисли и няма какво да мисли как да "прекрати трагедията в Украйна".

"Убийците, които хладнокръвно извършват умишлено престъпление, не мислят как да спрат престъплението докато го правят. Единственото действено решение, осъзнаването на което е все още неподвластно на разума на Путин, е незабавно да изтегли окупационните руски войски от суверенната територия на другата държава. След това – на масата (на преговорите – б.р.), за да се обсъдят плащанията, компенсациите и другите юридически последици от войната.“ – добави Подоляк.

По-рано в своето видеообръщение към Г-20 Путин нарече ставащото в Украйна „трагедия “ и призова да се търсят пътища за прекратяването ѝ.

Превод Faktor.bg