Ким Чен Ун си тръгна от Русия с подаръци

Ким Чен Ун, снимка: ЕРА/БГНЕС

Ким Чен Ун, снимка: ЕРА/БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун напусна Русия след посещение, което се съсредоточи силно върху военното сътрудничество между двете страни. В края на визитата си според докладите Ким е получил експлозивни дронове и защитно облекло като подаръци, предаде DW.

Как приключи турнето на Ким в Русия

Ким замина за вкъщи със своя брониран влак от руския далекоизточен град Артьом. Севернокорейският лидер е получил пет дрона камикадзе и разузнавателен дрон "Геран-25" с вертикално излитане. В допълнение губернаторът на Приморския регион Олег Кожемяко е предложил на Ким Чен Ун комплект бронирана защита и специално облекло, което не се открива от термокамери.

По-рано в неделя Ким посети университет и шоу на моржове в аквариум. Вождът, облечен в черен костюм и придружен от висшите си служители, се разходи през кампуса на Далекоизточния федерален университет на остров Руски. Ким посети Приморския аквариум, който е най-големият в Русия, за да наблюдава представления на китове белуга, афалини, морски тюлени и прочутия морж „Миша“. 

Пътуването на Ким предизвиква безпокойство

По време на посещението си в Русия Ким проведе инспекции на руски стратегически бомбардировачи, способни да носят ядрено оръжие, хиперзвукови ракети и военни кораби. 
Севернокорейските държавни медии съобщиха, че Ким е имал дискусии с руския министър на отбраната Сергей Шойгу за разширяване на "стратегическата и тактическа координация" между армиите на двете страни. Твърди се, че двамата са участвали в дискусии за засилване на военното сътрудничество, отбелязвайки това, което Пхенян описва като "нова ера" в двустранните отношения.

Посещението на Ким е явление за севернокорейския лидер, който рядко напуска страната си. По-рано през седмицата той се срещна с руския президент Владимир Путин, където дискусиите обхванаха военни въпроси, ситуацията в Украйна и задълбочаването на сътрудничеството между двете страни. Затоплянето на военните връзки между Северна Корея и Русия предизвика безпокойство сред Съединените щати и техните съюзници, особено в светлината на продължаващата инвазия на Русия в Украйна и напредъка на Северна Корея в ракетното и ядреното развитие. И от Южна Корея, и от САЩ заявиха в петък, че военното сътрудничество между Северна Корея и Русия би нарушило санкциите на ООН срещу Пхенян и обещаха да осигурят последствия за подобни действия. Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол каза, че международната общност "ще се обедини по-плътно", за да се справи със задълбочаващото се военно сътрудничество между Русия и Северна Корея. Русия също говори за възможността за военно сътрудничество със Северна Корея. Москва активно проучва възможността за съвместни военни учения със Северна Корея, както Шойгу потвърди пред руски медии. Преди това Шойгу беше посетил Пхенян през юли, където посети оръжейна изложба с Ким.

Превод: Faktor.bg