Кирил Петков: Хартиените бюлетини отварят вратите към измами, не съм се чувал с Нинова след избора на Рашидов

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков коментира пред Нова ТВ избора на Вежди Рашидов за председател на НС, както и четирите партии, които гласуваха за номинацията му: "Виждам човек от годините на прехода. Той, за съжаление, ще бъде само като фасада и няма да изпълнява функцията си. По времето на прехода се поставяха на постове хора, които да бъдат фасада. Избра се компромисен вариант и знаехме, че не е най-доброто решение".

"В този парламент вярвам, че всички са влезли със стратегии за България. Избрахме председателя, но какво става с хартиената бюлетина? Тя е нищо повече от отваряне на вратата за изборни измами. Ако тази координирана група я върне, ще е безпринципно. Няма как да правим нещо заедно, ако правят неща, които не са добри за България. Вратата ни е отворена, но не и с подобни политики. Ако има следващи избори, ще рискуваме да дадем шанс на партии като "Възраждане" да правят референдум дали да излизаме от ЕС. Другият риск е концентрирането на власт в ръцете на един човек за 4 години. Безпринципни коалиции от нас не може да се очакват", каза още Петков. 

"Ние ще участваме в разговори с всички политически сили, но не и в срещи за безпринципни коалиции. Предвидими сме и хората трябва да знаят, че обещанията ни преди изборите няма да бъдат сменени. Ние подкрепяме решенията за българския народ, които трябва да се случат за тази зима. Не можем обаче да се прегърнем изведнъж с хора, на които нямаме доверие. През последните 30 г. съм разбрал, че политиците винаги могат да си намерят извинение и аргумент за нарушаване на предизборните си обещания. В петък се разочаровах, че не се опитахме всички заедно да изберем кандидат, който да си тежи на мястото. Не съм се чувал с Корнелия Нинова след това, но нямаме проблеми да комуникираме с никого. Не затваряме за никого вратата. В последните 7-8 месеца БСП направиха много важни стъпки, с които показаха, че са част от промяната. Но ако утре гласуват да отворим чувалите с хартиените бюлетини, няма как това да е част от промяната. Време е политиците да си спазват обещанията и да няма скрито-покрито", коментира бившият премиер.