Кирил Петков с признания - за успехите и тревогите, проблемите и онзи списък

В списъка до прокуратурата фигурират Пеевски, Горанов и дори Борисов

Най-големият успех – как менажирахме и управлявахме Ковид-вълната, така че да се стигне до затваряне на държавата и децата ни да не прекъсват образованието си в училище. Системата проработи добре. Това заяви в студиото на Нова ТВ премиерът Кирил Петков. 

Той призна, че чува критики от сутрин до вечер. Вярва обаче, че правителството прави най-доброто, което може, с ясното съзнание, че иска да направи промяна. И вътрешно като отбор, като коалиция се правят правилните неща.

Петков обясни, че списъкът с 19-те имена, които е предоставил на прокуратурата, се знаят от всички хора, защото за тях достатъчно е писано в медиите. Сред тях има и политици, но отказа да ги посочи, като спомена само Делян Пеевски, Бойко Борисов и Владислав Горанов. 

Полицията и ДАНС са инструктирани, че не трябва да има човек над закона – всички под един аршин. Ако съм направил нещо в тази посока – нека да се види. Аз не искам да се премълчават нещата, настоявам да вдигнем нещата на много висок публичен фокус, подчерта премиерът

От тук насетне никой няма да прикрива бездействието на прокуратурата. Надявам се искането на оставката на Гешев да бъде добре аргументирана от правосъдния министър. Искам да видим каква след решението на КС ще бъде развръзка на казуса „Гешев“ и това ще бъде публично оповестено, каза още той.

Кирил Петков коментира и кризата между Русия и Украйна.

Най-лошият сценарий е голямата степен на опасност за агресивен акт на Русия към Украйна. Ниe трябва да махнем рисковете – ако бъде спрян износът на газ от Русия при налагане на санкции от страна на ЕС и САЩ. Ако успеем да направим правилните стъпки – да договорим с ЕС за кратък период да спрем частично износа на ток, хората ще имат сигурност, че няма да останат на студено. Става дума за националната ни сигурност, подчерта министър-председателят.

Петков отново заяви, че правим български батальон, под българско командване. Той призна, че дефицитите са много, защото в отбрана не са правени нужните инвестиции. И това трябва да се промени.

С две години ще се забави доставката на изтребителите Ф-16. Но премиерът вярвам, че България няма да загуби суверенитета си.