Кирил Петков: "Днешният вот на недоверие не е функция на реално постигнатите от нас резултати в икономиката

Кирил Петков

Кирил Петков

"Тезите в мотивите за вота са чудновати", коментира от парламентарната трибуна премиерът Кирил Петков по време на дебата за поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие на правителството.

По думите му, става дума за грешни икономически внушения, които опозицията прави в последните 6 месеца.

"Какъв икономически срив, когато говорим за 4% икономически растеж през първото тримесечие на 2022 година. Растежът ни е по-голям от този на Германия", заяви той.

"Увеличихме минималната заплата, въведохме безплатни детски ясли и гради, подкрепихме младите семейства, увеличихме пенсията безпрецедентно с 55% за една година. Увеличихме бюджета с 315 милиона лева за образователната система. Увеличихме заплатите на лекарите и бюджета за здравеопазване, както и за хората с увреждания. Ще намалим с 25 стотинки бензина и дизела, ще въведем нулева ДДС за хляба, подкрепяме бизнеса, цените на тока не се качиха, а за битовия потребител останаха същите. В цялата тази социални и за бизнеса подкрепа, успяхме да запазим дефицита на 4.01%. Дългът намалява, по данни на "Евростат" ние сме третата държава в ЕС с най-нисък държавен дълг. Планът за възстановяване и развитие от 13 милиарда беше одобрен", каза премиерът.

Той акцентира върху факта, че ББР е излязла на печалба.

"В сферата на туризма отчитаме ръст от 40%, прекратихме неефективните договори за инфраструктура. Постигнахме съгласие с Румъния за изграждането на 5 нови моста над река Дунав", припомни Петков.

По думите му, по време на ковид епидемията здравната система е била оптимално натоварена, но без да се налага локдаун на икономиката.

"Днешният вот на недоверие не е функция на реално постигнатите от нас резултати в икономиката. А заради отвоюването на границата при Капитан Андреево. 3.3 милиона незаконни инхаус поръчки за магистрали, 2.5 милиона възлагания за текущи ремонти. Или може би вотът е заради първите стъпки на съдебната реформа: закрихме спецправосъдието, входирали сме нов закон за КПКОНПИ, стартирана е процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Може би вотът е заради реалната диверсификация на руския газ. Гръцката връзка ще бъде готова още през юли, реалното пълнене на газа вече започна. Или заради разследването на "Турски поток"? Истината е една. Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. И тези, които са го правили рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Утре вие трябва да направите решение. Да вкарате страната в политическа криза по време на война, да върнете руската газ, да стопирате получаването на 13 милиарда от ЕС", заяви Петков.

"Вие сте тези, от които зависят 7 милиона българи в момента. Призовавам ви да се сетите за вашата клетва като народни представители. В нея няма нито Трифонов, нито Борисов, нито Ахмед Доган, нито Митрофанова. Нека клетвата определи вашето решение в утрешния ден", обърна се премиерът към депутатите.