Кирил Петков към Русия: България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор

Кирил Петков: БГНЕС

Кирил Петков: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков призова Русия да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението. Изявлението му дойде в отговор на информацията, че руското външно министерство е поискало извеждане на войските на НАТО от България и Румъния.

$България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО. Като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни-членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основаваща се на върховенството на правото", заяви Петков от парламентарната трибуна.

Преди това руската агенция "Новости" разпространи информация, според която Русия е посочила, че руските предложения за получаване на гаранции за националната ѝ сигурност по подразбиране означават извеждане на войските на НАТО от България и Румъния.