Кирил Петков: Никой не може да "изпари" нас, нито нашите избиратели

Да осъзнаем политическата реалност, да си поставим реални задачи, бе призивът на политика към ПП-ДБ

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Кирил Петков, снимка: БГНЕС

Петков към ПП-ДБ: 
ПП-ДБ представляват една общност, която е разнородна, не е направена в калъп, но има няколко общи характеристики. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който поздрави участниците в Третата национална конференция на „Да, България“.

Петков заяви, че тази общност има три основни характеристики: „Това са хората, които създават добавената стойност, те са свободни и имат една обща визия – европейското бъдеще на България. ПП-ДБ са техните представители. За да бъде тази общност адекватна и да бъде част от общностите, които взимат решения, те трябва да са заедно независимо от различията. Заедно сме по-силни, по-можещи и по-знаещи“, обясни той.

Петков заяви, че му е отнело много време да научи, че в България има и други общности.

„Има една голяма общност, която не иска промяна. Те не са лоши хора, но се страхуват, че всяка една промяна ще накърни техните интереси. Тази общност е там и ние не можем да я изпарим. Има и една друга общност, която си спомня младите години по време на комунизма, когато са били млади и силни. И тази общност е там и нея не можем да изпарим. Има една общност, която е била потисната много при комунизма, да ти сменят името е нещо ужасяващо. Тази общност също носи раните на това време и е сплотена. И тя е там. Има още една общност, която е недоволна от живота и се чувства прецакана, но не знае от какво. Там се появява лидер, който обяснява, че те не са виновни, а нещо отвън е главният фактор за тяхното нещастие – ваксини, колонизирани от Европа. Те също съществуват. Голямата грешка на нашата общност е чувството, че едва ли не ние знаем повече, можем повече и за това другите общности трябва да ни слушат“, заяви съпредседателят на ПП.

Петков е осъзнал, че за да могат другите общности да ги слушат, те трябва да разберат защо тяхната общност ще бъде по-добре. „Осъзнах, че движението на България е как всички тези общности си взаимодействат. И както никой не може "да изпари" нас, така и ние не можем "да изпарим" другите общности. Нашата обща задача е да сме обединени. Не можем да си позволим лукса различията да ни разделят“, добави той.

Петков призова ПП-ДБ да осъзнаят политическата реалност на нашето общество и да си поставят реални задачи, а не да са на базата на най-хубавата мечта.

„30 години по-късно ние за пръв път заедно успяхме да направим първата връзка между демокрацията и съдебната власт по начин, по който е трябвало да стане преди 30 години, но заради ситуацията не е станало. Това е огромна победа“, каза той.

Сега в навечерието на тези преговори се отива към другите две власти, които са сравнително постоянни във времето и не са свързани с демокрацията. Едната е службите, а другата регулаторите. Петков припомни, че службите са се намесили на предишните избори и изхвърлиха в кошчето половин милион гласа.

„Ние имаме задачата тези постоянни системи за пръв път да започнем да ги демократизираме. И не да ги превземаме, а да ги направим институции. И вече нямам мечтата, че това ще се случи като в шаха с три хода, а постепенно“, обобщи съпредседателят на ПП. /БГНЕС