Кирил Петков: Ще подкрепим всеки, който застане зад нашите 16 политики, в задкулисни договорки няма да влизаме

България трябва да подкрепи тяхната отбранителна способност на Украйна, както направиха нашите партньори в ЕС

Кирил Петков

Кирил Петков

Нашият план – на първи мандат – не подкрепяме. На втория мандат – влизаме в разговори с всички партии по политики и ще видим дали ще бъдат подкрепени или не. Ще чакаме да видим какво ще се случи мандат по мандат. Това казdхме и на президента. Това заяви в студиото на БНТ бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков. 

Два принципа ще отстояваме – първият, да решим всички проблеми на обществото и второ – да си изпълним обещанията пред избирателите. Ние не бихме влезли в задкулисни договорки, уточни съпредседателят на партията. 

Ще подкрепи всеки, който застане зад нашите 16 политики, които са много важни за българските граждани, посочи още бившият премиер.

По думите му от "Продължаваме промяната" очакват в парламента лидерите на ГЕРБ да направят разговор за тези политики, за да са сигурни, като конструктивна опозиция, кои ще подкрепят и кои не.

Според Кирил Петков ПП ще подкрепят политиката за покачване на минималната работна заплата на 860 лв., бюджетен дефицит от 3%, увеличаване на пенсиите с по-голяма скорост от инфлацията, допълнителни данъчни облекчения за младите семейства.

Петков обясни, че няма промяна в отношенията с Борисов. Ако ГЕРБ можеше да се реформира, би бил много по-лесен разговорът с тях. Но след като Борисов иска да остане на лидерската позиция, е добре да се разговоря с тях по важните въпроси за българското общество, които са много. По тези въпроси ПП са отворени към ГЕРБ, но с ГЕРБ и ДПС няма да правят правителство, отново подчерта  Петков. 

Ние настояхме пред президента да бъде направен нов бюджет, заради нашите политики. Това е важно за всеки български гражданин, който трябва да бъде подкрепен тази зима. 
По думите му днешната критика на Радев към управлението на ПП е била адресирана по-скоро към службите.

Президентът каза - службите си свършиха работата, но главният прокурор не е направил достатъчно. Ние казахме, че трябва да има много по-сериозен контрол върху службите. Ние ясно заявяваме – че в една следваща стъпка и службите трябва да започне да работи целенасочено, и прокуратурата да почне да си върши работата както трябва.

За военна помощ за Украйна
Най-смислено е всички текстове за даването на помощ за Украйна да бъдат обсъдени и да се излезе с една обща позиция. Ние ясно сме заявили - за да може Украйна да успее да удържи натиска от режима на Путин, България трябва да подкрепи тяхната отбранителна способност, както направиха всички наши партньори в ЕС. Още повече така ще подменим старата си руска техника и обновим българската армия, и ще дадем шанс на Украйна да постигне своята крайна цел, изтъкна Кирил Петков.