Кирил Петков: Каня отново г-н Борисов на дебат, хората имат право да знаят какво мислят лидерите

Важно е да имаме работещо правителство на промяната, което да не е функция на задкулисието, подчерта бившият премиер

Кирил Петков

Кирил Петков

И сега каня г-н Борисов на дебат, защото хората имат право да знаят какво мислят лидерите на партиите, които участват в изборите и искат да ги управляват. Това каза в студиото на Нова ТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Разчитам, че имаме голям шанс да сме първа политическа сила, има голяма възможност да имаме 121 депутати в следващия парламент, е оптимистичната прогноза на бившият премиер. 

ПП дава ясен избор, който трябва да бъде направен на 2 октомври  - дали искаме да се върнем в годините на прехода и задкулисието или искаме една просперираща България. Това обаче не зависи само от нас. Ние сме влезли в политиката с кауза, ще защитаваме нашите принципи и нашите избиратели няма да бъдат излъгани – за България без задкулисие, политици, които стоят с лицата си, без сараи и тъмни стаички. Дали ще изберат нашия модел - зависи от всички нас, подчерта Петков. 

Според него 30 години на прехода са се правили сметчици, които не са били на базата на принципи. И така 30 години буксуваме на едно място. Затова трябва да работим по друг начин, а в ПП са влезли политици, които ще отстояват принципите, зад които стоят.

Запитан дали е възможно правителство, без да бъде допуснат огромен компромис, Петков припомни, че неговия кабинет е управлявал в условия на война през повечето време. С коалиционните партньори са имали различия, но и точки, по които са се обединявали и с БСП,  и с ДБ – това са социалната и антикорупционната политика. Отново изтъкна, че най-голямата им грешка е била, че са допуснали троянския кон в лицето на ИТН. И се зарече, че тази грешка няма да я допуснат повече. Петков обаче не можа да даде смислено обяснение как ще постигне консенсус с БСП в тази ситуация, когато очевидно имат различия по отношение на войната, незаконните референдуми, Путин, макар да призна идеологическите различия с БСП.

Към момента Петков посочи, че не вижда условия, по които от ПП да си партнират с ГЕРБ.

Ние искаме да направим реална съдебна реформа, реално правосъдие. В този си формат, с това си лидерство, което има реална опасност при работеща съдебна система или КПКОНПИ, да влезе в затвора, няма как да са наши коалиционни партньори, толкова е просто, посочи лидерът.

Петков сподели, че най-големият му страх би бил, ако има експертно правителство на ДПС, ГЕРБ и „Възраждане”.

Забравете думата „експерти” - следете реалните партии, които подкрепят едно правителство, коментира още съпредседателят на ПП.

Важно е да имаме работещо правителство на промяната, което да не е функция на задкулисието, подчерта на финала Кирил Петков.