Кирил Петков: Стига толкова избори, време е да свършим работата

Кирил Петков

Кирил Петков

Със сигурност ще бъдем първи, със сигурност ще имаме правителство, което ще предложи позитивна политика. И искам да видя коя партия не би се съгласила да подкрепи тази програма. Реално имаме огромна подкрепа не само у нас, но и отвън. Това коментира от Пловдив съпредседателят на ПП Кирил Петков в интервю за Нова ТВ.

Повечето българи разбраха, че няма спасители. Затова толкова много граждански организации застанаха зад нас, за да имаме нормално представителство в следващия парламент. Стига толкова избори, време е да си свършим работата, отсече бившият премиер и добива: Личната ми амбиция е само една – България да продължи напред, да има просперитет. От каква позиция ще работя това да се случи – не е моят приоритет. 

Петков коментира и изтеклия доклад за икономическото състояние на България и констатациите на министър Велкова, че страната ни е пред фалит.

БНБ каза ясно – фискалният ни баланс е на един от най-високите нива от последните 30 години. А твърденията, че държавата е пред фалира и курс лев-евро е под риск – бяха фалшиви новини. Затова министърът на икономиката си смени за два дни позицията. Що се отнася до тези 3 % дефицит – това беше ясно. Ако си спомняте преди последните избори беше 7% дефицит - ужас, дупка, погром - а реално годината приключи с 2,9% дефицит, тоест под 3%. И това се случва преди всеки избори, каза още той.

По думите на Петков няма логика данъците да са по-високи с 20%, събираемостта на ДДС да е по-висока отново с 20% и НАП да не е могла да събере 17% от данъците. Има чадър над някои големи фирми, от които не се събират данъци, посочи Петков. 

Няма друга логика за тези по-малко 400 млн. лева приходи – просто не са си събрали ДДС-то. Но когато направим редовно правителство, ние ще успеем да си съберем данъците, което служебният кабинет не успя да направи, коментира Петков.

Той бе категоричен, че няма да вдигат никакви данъци, включително и на ресторантьорите. А ще се върнат към старата събираемост, което пък е въпрос на ефективност и да няма корупция в НАП. 

Предпочитаме данъците да не се пипат, а просто НАП  да си върши работата. Да се фокусираме върху големите данъкоплатци, а не върху малките магазинчета и фризьорски салони.

Съпредседателят на ПП е убеден, че няма как с два хода да се намалят цените. Това може да стане като се фокусираме върху малките и средни земеделски производители. Земеделието да стане приоритет. Ако досега българското земеделие беше фокусирано върху големите производители, основно на зърнарите досега, сега трябва да се обърнат нещата към средните и малки производители на българско месо, яйца, мляко, сирене и т.н. Ние трябва да станем нетен износител на храна, а не нетен вносител, подчерта Кирил Петков. 

2023-04-02_Izbori.jpg