Кишида с апел към лидерството на САЩ - американците да преодолеят съмненията в себе си

Международният ред е поставен на изпитания

Фумио Кишида, снимка: архив

Фумио Кишида, снимка: архив

Японският премиер Фумио Кишида призова американците да преодолеят "съмненията си в себе си", като напомни за  глобалното лидерство на САЩ пред силно разединения Конгрес.

Предупреждавайки за рисковете от възхода на Китай, Кишида заяви, че Япония - лишена от правото си на армия след Втората световна война - е решена да направи повече, за да сподели отговорността със своя съюзник САЩ.

"Докато се срещаме тук днес, усещам сред някои американци съмнения относно това каква трябва да бъде вашата роля в света", заяви Кишида на съвместно заседание на Камарата на представителите и Сената по време на държавното посещение във Вашингтон.

"Международният ред, за чието изграждане САЩ работиха поколения наред, е изправен пред нови предизвикателства, предизвикателства от страна на хора с ценности и принципи, много различни от нашите", каза Кишида.

Кишида заяви, че разбира "изтощението от това да бъдеш страната, която почти сама е поддържала международния ред", но добави: "Лидерството на Съединените щати е незаменимо."

"Без подкрепата на САЩ колко време преди надеждите на Украйна да рухнат под напора на Москва?", попита той.

"Без присъствието на Съединените щати колко време преди Индо-Тихоокеанският регион да се сблъска с още по-сурови реалности?"

В завоалирана препратка към натиска на Китай върху Тайван и други страни Кишида заяви: "Днешната Украйна може да се окаже утрешната Източна Азия".

Макар да внимаваше да не засегне вътрешната политика на САЩ, обръщението на Кишида идва на фона на безизходицата в Конгреса по отношение на одобряването на милиарди долари допълнителна военна помощ за Украйна поради натиска от страна на твърдо десните републиканци, свързани с претендента за президентския пост Доналд Тръмп. /БГНЕС