Кисинджър: Войната в Украйна може завинаги да промени световния ред

Русия може напълно да се отдръпне от Европа

Хенри Кисинджър

Хенри Кисинджър

Руската война срещу Украйна може завинаги да промени световния ред, смята бившият държавен секретар на САЩ, 99-годишният Хенри Кисинджър – носител на Нобелова награда и световен авторитет в сферата на международната политика. Той участва в Световния икономически форум в Давос, съобщава Укринформ.

Основателят и президент на форума Клаус Шваб напомни на Кисинджър неговите думи от участието му в Давос през 1980 г. – че „живеем в епоха на  глобална взаимозависимост“. В коментар за тези свои думи дипломатът заяви, че сегашният военен конфликт може завинаги да преформатира световния ред. По думите му, „страните трябва да стигнат до мирни преговори в рамките на следващите два месеца“.

По-рано той смяташе, че Украйна трябва да стане мост между Европа и Русия, „но днес поради пренареждането на отношенията може да се озовем в пространство, където разделителната линия ще бъде преначертана, а Русия да се окаже в пълна изолация“. Идеята за „моста“ вече не е актуална, смята Кисинджър.

„Сега се сблъскваме със ситуация, когато Русия може напълно да се отдръпне от Европа и да търси постоянен съюз на друго място. Това може да доведе до дипломатическо дистанциране в духа на студената война, което ще ни върне десетилетие назад.“ – отбелязва Кисинджър.

Превод Faktor.bg