Китай цензурира изложба за Чингис хан във френски музей

Според китайското правителство "Чингис хан" не е Чингис хан

Френски музей отложи за 2024 г. изложба за монголския владетел Чингис хан след опит за цензура от китайското правителство. Историческият музей в Нант обяви, че "в името на човешките, научните и етичните ценности предпочита да се откаже от експозицията, отколкото да пренаписва историята".

Изложбата за Чингис Хан се организира съвместно с китайски музей. Китайските власти обаче държат в нея да не се употребяват определени думи, включително "Чингис хан", "империя" и "монголска". Пекин настоял да има последната дума и за това какво пише в брошурите, табелките на експонатите и картите.

Случаят привлече вниманието, тъй като е елемент от засилваща се дискриминация на етническите монголци, които обитават северната китайска провинция Вътрешна Монголия. В началото на септември там имаше напрежение покрай реформа в училищата, която налага повече уроци по мандарин и по-малко по майчин език и родна история. С годините етническият състав на провинцията се подмени и днес най-голямата група са ханските китайци, а монголците са едва 17% от населението.

(източник: Сега)