Кличко стана жертва на руски фейк-измамници, настоява за спешно разследване

Виталий Кличко

Виталий Кличко

Кметът на Киев Виталий Кличко станал жертва на "дийп фейк" измама - дигитална манипулация, в която добре изпипани манипулирани видеа обрисуват реалистично както говора и така и действията на реален човек, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Това разкрива във видеозапис самият Кличко, който разказва, че фалшив негов двойник лично се е свързал с няколко кметове на европейски градове на които е говорил абсурдни неща. Във видеото, разпространено от „Билд“, градоначалникът на Киев подчерта, че зад това стои "престъпна енергия и че всичко това трябва да бъде спешно разследвано". 

Виталий Кличко добавя, че никога не е имал нужда от преводачи в комуникациите си на английски или на немски. Кметът на Киев допълни, че официалните разговори трябва да бъдат организирани само чрез официални канали в Киев.

По-рано днес стана ясно, че представители на германската държавна сигурност са започнали разследване на видеоконферентен разговор на кметицата на Берлин Франциска Гифай с мъж, представил се за Кличко. Разговорът е бил вчера и е приключил след 15 минути, когато кметицата започнала да се съмнява, че говори действително с кмета на Киев. Нейната говорителка Лиза Фрерих каза, че първият четвърт част от разговора не е породил никакво съмнение, но после били повдигнати теми, които именно породили съмнение у кметицата. Пред нея например мъжът, представящ се за кмета Киев, започнал да говори за украинци, опитващи се да получат социални помощи в Берлин. После бил повдигнат и въпросът за оказване на консултативна подкрепа на Киев за организиране на нещо като гей парад, което прозвучало още по-странно в светлината на войната в Украйна.

Впоследствие посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник е потвърдил, че Гифай не е говорила с Кличко. Същото се е случило и с кмета на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда, който обаче своевременно е прекратил разговора с мнимия Кличко.