Ключова среща на Блинкен със Сиси на фона на израелското настъпление към Рафах

Тя е част от кризисната обиколка на американския държавен секретар в Близкия изток

Антъни Блинкън

Антъни Блинкън

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще посети Египет за среща с президента Абдел Фатах Ел-Сиси. Визитата ще бъде част от кризисна обиколка в Близкия изток в търсене на ново примирие и "окончателен край" на войната между Израел и Хамас.

Пътуването, което е петото посещение на Блинкен в региона по време на продължаващата близо четири месеца война, по-късно ще включва спирки в Израел и Катар, предаде АФП.

Дипломатическият натиск на Блинкен придоби нова актуалност, тъй като израелските сили настъпват все по на юг към Рафах - палестински град на южната граница с Египет, където се е укрило повече от половината население на Ивицата Газа.

Блинкен се надява да пласира сделката за примирие, която беше договорена в Париж през януари, но все още не е подписана нито от Хамас, нито от Израел.

Според говорителя на Държавния департамент Матю Милър Блинкен е разговарял със саудитския престолонаследник за "спешната необходимост от намаляване на регионалното напрежение".

Увеличаването на броя на нападенията в целия регион от страна на подкрепяните от Иран съюзници на Хамас предизвика контраатаки от страна на САЩ и техните партньори.

Израел обеща да продължи с офанзивата си, като навлезе толкова навътре в палестинската територия, колкото е необходимо, за да изкорени високопоставени служители на Хамас.

Военните "ще достигнат до места, където все още не сме воювали, до последния бастион на Хамас, който е Рафах", заяви израелският министър на отбраната Йоав Галант./БГНЕС