КНСБ продължава с протестите: Кани депутатите да пазаруват в "магазин на работещите бедни"

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Протестиращи се събраха пред служебния вход на Народното събрание, за да заявят "Край на гаврата с труда ни" и да поискат "справедлива и адекватна минимална заплата".

В протеста на КНСБ се включиха работници и служители от общественото радио, НАП, НОИ, Държавна агенция "Архиви" и културните институти.

"Няма да мълчи повече!", "Стига упражнения на наш гръб!", "Достойна работа, достойна заплата!", "Инфлация има и за нас", гласят протестните плакати.

Протестиращите отвориха и символичен "Магазин на работещите бедни", като приканват депутатите, идващи на работа в парламента, да пазаруват от него.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че всички, които искат увеличение на своите доходи, и техните доходи не са компенсирани миналата и по-миналата година спрямо инфлацията, трети ден поред са тук, за да бъдат чути от депутатите, че едни допълнителни за бюджета 170 млн. лв. ще направят по-поносим живота на хората. Той подчерта, че въпреки, че инфлацията намаля, няма как хората да се справят с цените от малката потребителска кошница, ако доходите не растат адекватно.

"Общественият сектор, за съжаление, изостава от частния", отбеляза Димитров, като съобщи, че ще разговарят с ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и БСП, че могат да бъдат взети допълнителни средства, както и средства за издръжка.

"Даже смятаме, че тези 170 млн. лв., които искаме, плюс още 120 – 140 млн. лв. за МВР, като цяло могат да бъдат вместени няколко пъти в тези буфери", добави той, като подчерта, че парите могат да бъдат намерени, стига да има политическа воля.

Бистра Дамова, която работи в ДА "Архиви" обясни пред БГНЕС, че служителите нямат право да работят на друго място. "Протестираме, защото със заплатите вече не можем да си позволим да изхраним и гледаме семействата си. Ако се разболее някой член на семейството ни, ние не можем да си позволим лекарства и лечение", каза тя и добави, че протестиращите искат да живеят нормално, не луксозно.

Пред БГНЕС Теодора Чакърова, която също е на протеста, заяви: "Искаме адекватно възнаграждение. Разбира се, бихме могли да се поискаме и повече средства за техника и осигуреност, каквато е нужна за работата“. /БГНЕ