Кога печенето с мая се превръща в кошмар

5 грешки, които да избягваме

Независимо дали правите тесто за пица, хляб или кифлички, маята е незаменим помощник в кухнята. Ето няколко често срещани грешки, които да избягвате при печене с мая, за да не се превърне готвенето ви в кошмар.

Маята е съставка в печивата, която може да бъде малко ужасяваща за тези, които не знаят как да боравят с нея, но след като бъдат усвоени някои трикове, които да ви помогнат да разберете по-добре как работи, тя ще се превърне във верен помощник в кухнята ви.

За целта е необходимо да избягвате тези грешки при печене с мая:

1. Страхувате се да я използвате

Първата грешка, която трябва да се избягва, е да не печете с мая изобщо. Страхът от това, че няма да се справите и тестото ви няма да втаса, е погрешна тактика. Помнете, че няма как да се научите да я използвате правилно, ако не опитате.

Следвайте този съвет: Не се страхувайте да опитате! Просто следвайте рецептата и ще се справите.

2. Не проверявате срока на годност

Ако маята ви е проваляла в миналото, вероятно е защото е била негодна. Мъничките пакетчета, които можете да вземете в магазина за хранителни стоки, имат срок на годност върху тях, който е лесен за пропускане.

Следвайте този съвет: Проверете датата на годност на маята, която използвате, преди да започнете да месите с нея, за да сте сигурни, че маята е жива и свежа.

3. Смесвате с течност, която е твърде студена или гореща

Друга причина, че вашите печива не втасват с мая е, че течността, която сте използвали, е била твърде студена или гореща. Дрождите са много чувствителни и работят най-добре при температури между 21 ° С и 26 ° С. Ако ги смесите с много гореща или вряла течност, ще ги убиете, а ако ги смесите със студена течност, няма да е достатъчно топло, за да се движат.

Следвайте този съвет: Когато смесвате мая с течност, изберете течност, която е леко топла или хладка на пипане.

4. Смесвате един вид мая с друг

Има много различни видове мая, активна суха, прясна, суха инстантна. Всички те имат едно и също предназначение - накарат тестото да втаса - но го правят по-различен начин. Най-добре е да се придържате към вида мая, който се изисква в рецептата.

Следвайте този съвет: Различните видове мая дават различни резултати. Когато се съмнявате, следвайте рецептата и не експериментирайте.

5. Не я съхранявате правилно

Маята е жив продукт, така че е важно да се отнасяте правилно към нея. Именно по тази причина е необходимо да проверявате датата на годност и да я смесвате с течност с подходяща температура, затова и трябва да я съхранявате правилно. Докато прясната мая трябва да се съхранява в хладилник до две седмици, фризерът е най-доброто място за съхраняване на всякакъв вид суха мая. Това ще паузира развитието й и ще удължи активния й живот дори след изтичане на срока му на годност!

Следвайте този съвет: съхранявайте прясна мая в хладилника и я използвайте в рамките на две седмици. Съхранявайте суха мая в херметически контейнер във фризера за най-дългосрочно съхранение.

https://recepti.rozali.com/