Кокосовата захар

Традиционен подсладител с вкус на карамел

Кокосовата захар не е някаква новост. Тя се използва още от древността в Южна и Югоизточна Азия като начин за подслаждане на различни ястия и напитки. Днес популярността й набира скорост.

Кокосовата захар представлява натурален подсладител, който се отличава със златист до кафеникав цвят и кристална или леко гранулеста структура. Тъй като тя се състои предимно от захароза, вкусът й може да се сравни с този на карамел.

Кокосовата захар се добива от кокосовите палми (Сoco nucifera). Този вид растение принадлежи към семейство Палмови и се среща в Индонезия, Индия, Филипините, Виетнам, Индия, Шри Ланка, Мексико, Танзания и Малайзия.

Кокосовата палма може да нарасне до около тридесет метра на височина. Тя притежава зелени, перести листа, които достигат дължина от четири до шест метра. След като листата остареят, те изпадат и стволът на растенията остава гол и гладък.

Палмите дават между 10 и 150 плода годишно, които тежат до 2.5 килограма. Всеки орех има във вътрешността си бяла твърда ядка, която се консумира, както и кокосова вода, която също може да се употреби за хранителни цели.

Интересно обаче е, че кокосовата захар не се получава от плода на кокосовите палми, а от техните цветове. Тя се употребява като традиционен подсладител, и то вече столетия наред от народите в Югоизточна Азия, където вирее голямо количество от тези дървета.

Кокосовата захар е много полезна алтернатива на изкуствените подсладители и рафинираната бяла захар. Тя има приятен вкус и широко приложение. 

Положително качество на кокосовата захар е, че има много приятен аромат, който е подходящ за широка гама сладки храни и напитки. Някои други алтернативи на захарта като стевията, нектарът от агаве и ксилитолът имат специфичен вкус, който се различава от този на обикновената захар. Това може да измени цялостният вкус на храната. 

С кокосовата захар този проблем отсъства. Тя е много богата на витамин С, В1, В2, В3 и В6, както и редица минерали. Запазването им е възможно, тъй като кокосовата захар се добива при много по-ниски температури от останалите видове захари и подсладители. Това позволява запазването на полезните вещества в нея.

В кокосовата захар се съдържат по-големи количества желязо, магнезий, цинк, отколкото в кафявата и бялата захар. Тя е богата на аминокиселини, помага в борбата със затлъстяването, понижаването на лошия холестерол, потиска апетита и помага в отслабването.

Кокосовата захар е много подходяща за диабетици, защото е с нисък гликемичен индекс и спомага за контрола на кръвната захар. Това облекчава работата на панкреаса, като предпазва целия организъм от последици, свързани с влошаване на неговата работа.

Заради всички тези полезни свойства на кокосовата захар – използвайте я широко в кухнята си!