Вулканична комета с размерите на град лети към Земята

Към Земята се е насочила комета, която има размерите на цял град. Наскоро на нея е имало мощно вулканично изригване, в резултат на което на кометата са се образували "рога".

По информация на Space кометата 12P/Понс-Брукс в момента се доближава до възможно най-близката точка на Земята по време на своята 71-годишна орбита в Слънчевата система.

Необичайната вулканична комета, летяща към Слънцето, има "рога" след експлозията, което я кара да блести като малка звезда, като изхвърля супер студена "магма" в космоса. Това е първото изригване на тази комета от почти 70 години насам.

Кометата Понс-Брукс е криовулканична или студена вулканична комета. Състои се от твърдо ядро, пълно със смес от лед, прах и газ, което е заобиколено от размит газов облак. Въпреки това, за разлика от повечето други комети, газът и ледът в ядрото на 12P се натрупват с такава сила, че небесният обект може да експлодира мощно, изхвърляйки своите ледени вътрешности, известни като криомагма, през големите пукнатини в обвивката на ядрото.

Това явление беше наблюдавано на 20 юли. Тогава няколко астрономи записаха голяма светкавица, която направи кометата 100 пъти по-ярка от обикновеното. Това увеличение на яркостта настъпи, когато комата на кометата внезапно набъбна под действието на натрупате газ и ледени кристали, освободени от вътрешността на кометата, позволявайки й да отразява повече слънчева светлина обратно към Земята.

Към 26 юли комата на кометата е нараснала до около 230 000 километра в диаметър или нейното ядро е станало 7000 пъти по-голямо, което се оценява на около 30 километра в диаметър.

Според учените 12P има един от най-дългите известни орбитални периоди, характерни за  всяка комета. На летящия вулкан са му необходими около 71 години, за да направи пълна обиколка около Слънцето.

Съобщава се още, че кометата трябва да достигне най-близката си точка до Слънцето на 21 април 2024 г. и да бъде най-близо до Земята на 2 юни 2024 г., когато ще може да се види на нощното небе.

Превод: Faktor.bg