Комисия на ПАСЕ предлага приключване на постмониторинга за България

Отбелязва се значителен напредък

Комисията за наблюдение на ПАСЕ предложи на днешното си заседание в Париж да се прекрати постмониторинговата процедура за България по отношение върховенството на закона, демокрацията и правата на човека в рамките на периодичните прегледи, извършвани от организацията.   

С приемането на доклада на Торхилдур Суна Еварсдотир (Исландия, SOC) и Дебора Бергамини (Италия, ЕНП/ГЕРБ), комисията поздрави България за това, че е преодоляла политическата криза и нестабилността (чиято илюстрация са петте последователни предсрочни парламентарни вота през 2021-2023 г.) и факта, че през юни 2023 г. бе създадено коалиционно правителство.

„Властите успяха да съставят парламентарното мнозинство, необходимо за конституционните промени, нужни за създаването на независима съдебна система и гарантиране на устойчивостта на реформите“, посочват депутатите от ПАСЕ. 
Като цяло конституционните промени в областта на съдебната власт представляват значителен напредък в изпълнението на ангажиментите и задълженията на България, подчертават те.

Комисията приветства и мерките, предприети от властите за борба с корупцията по високите етажи на властта, както и приемането на Закона за борба с корупцията през октомври 2023 г. Отбелязва се, че е постигнат значителен напредък по отношение на свободата на изразяване, защитата на журналистите и лицата, подаващи сигнали за нередности, борбата с насилието срещу жени и борбата с езика на омразата.

Въпреки това Комисията смята, че остават някои недостатъци, които трябва да бъдат отстранени - конкретно по отношение на интеграцията на ромското население. Депутатите призовават българските власти да продължат конституционната реформа и да решат оставащите нерешени въпроси в тясно сътрудничество с Венецианската комисия.

Накрая, комисията призовава властите ни да изпълнят препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO) и да си сътрудничат с Комитета на министрите на Съвета на Европа за по-добро изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (повече от 90 решения на съда очакват изпълнение, като над 50% от тях са висящи поне от 10 години).

През 2000 г. ПАСЕ реши да прекрати мониторинга върху България и да започне "постмониторингов диалог".