Комисията по досиетата освети агентите на ДС в листите на партиите, БСП - първенец

Направена проверка от Комисията по досиетата за агенти на ДС в кандидат-депутатските листи на партиите, допуснати до участие в предстоящите парламентарни избори,  показва, че "Демократична България" е единствената политическа формация от тези, за които прогнозите на социолозите са, че ще влязат в следващия парламента, която няма в листите си сътрудници на комунистическата Държавна сигурност.

Класацията се води от БСП с 15 агенти, следвана от ДПС и коалицията Воля/НФСБ с по 8. В партията на Каракачанов са осветени 7 лица, в "Има такъв народ" - 3-ма, в "Изправи се!Мутри вън!" - 2-ма и в ГЕРБ/СДС – един.

Общо 84 агенти или служители на тоталитарната Държавна сигурност са сложили в листите си партиите и коалициите, които участват в парламентарните избори на 4 април, по информация на Комисията, която е проверила за агентурно минало 2620 души. Останалите 3342 кандидати за народни представители в листите не подлежат на проверка, тъй като са твърде млади, за да са работили за Държавна сигурност - родени след юни 1973 г., а тоталитарната служба беше закрита през 1991 г.

Сред кандидат-депутатите с досие има доста, чието агентурно минало отдавна не е тайна, като това на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов, преминалият от левицата при войводите международник Боян Чуков, депутата от БСП Таско Ерменков, журналиста Велизар Енчев, енергийния експерт на "Има такъв народ" Иван Хиновски, депутата Рамадан Аталай от ДПС и др.

Резултатите от проверката на Комисията може да видите ТУК.