Комисията, разследваща нападението срещу Капитолия, изпрати призовка на Тръмп

При отказ да се яви ще има законови последствия

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Комисията в американския Конгрес, която разследва щурма срещу Капитолия от 6-и януари 2021 г., изпрати призовка на експрезидента Доналд Тръмп да се яви на 14-ти ноември, за да даде показания, като до 4 ноември трябва да предаде изисканите от него документи, съобщи БНР с позоваване на Би Би Си.

Ако Тръмп откаже да се яви ще има законови последствия. Пред свои сътрудници бившият президент е дал индикации, че е готов да даде показания, но само ако са излъчвани на живо.

По-рано днес Стив Банън - бившият съветник на Тръмп, беше осъден на четири месеца затвор, след като отказа да сътрудничи на комисията в Конгреса. Банън е осъден да плати и глоба на стойност 6 500 долара.

Той беше признат за виновен през юли по две обвинения за неподчинение на Конгреса, след като отказа да даде показания и да предаде изисканите от него документи. Прокурорите настояваха за присъда от 6 месеца затвор и 200 хиляди долар глоба. Банън беше главен стратег в ранните етапи на президентския мандат на Доналд Тръмп, твърди се, че е бил и неофициален съветник на бившия президент по време на щурма на Капитолия.