Данните на американското разузнаване за генезиса на COVID-19 ще бъдат разсекретени

Към версията за "изпускане на вируса" е фактът, че пазарът за животни в Ухан се намира до Института по вирусология

Камарата на представителите на американския Конгрес единодушно подкрепи предложение за разсекретяване на данните на американското разузнаване за произхода на COVID-19, съобщава Ройтерс.

Сега законът, одобрен от 419 депутати трябва да бъде подписан от президента на САЩ Джо Байдън, за да влезе в сила.

Законопроектът се отнася до фактите, събрани от американското разузнаване за Института по вирусология в китайския град Ухан, откъдето пандемията тръгна през 2019 г.

Смята се, че американските служби са стигнали до установяването на "възможни връзки" между проучванията, правени там и началото на COVID-19, каза агенцията.

Белият дом заяви, че институциите, натоварени с търсене на произхода на инфекцията, не са на едно мнение. Част от тях споделят версията за лабораторен инцидент, други, че се появил естествено, прехвърляйки се от животни към човека. Някои експерти са склонни да вярват, че истинската причина за появата на коронавирусната инфекция може никога да не стане известна.

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви наскоро в интервю, че агенцията смята, че появата на COVID-19 е в резултат на лабораторен инцидент в Ухан. Преди това министерството на енергетиката, в чиито ресор влизат и държавните лаборатории, също е стигнало до подобен извод, макар и с по-малка степен на сигурност, написа в. "Уол стрийт джърнъл".

Китай отрича възможността за изпускане на вируса от лабораторията в Ухан, като се позовава на изводите на мисия на Световната здравна организация, която обяви, че е по-вероятно вирусът да се е прехвърли по естествен начин от животни върху хора.

Самата здравна агенция на ООН обаче твърди, че този извод не е окончателен и е необходимо да се продължи работата по търсенето на генезиса на COVID-19, включително с нова мисия в Ухан.

Според различни данни Институтът по вирусология в Ухан е работил с коронавируси по време на старта на пандемията, като е правил изследвания с различни коронавируси, така че да усили тяхното действие. Към версията за "изпускане на вируса" е и фактът, че пазарът за животни в Ухан, от където се смята, че инфекцията се е разпространила, се намира в непосредствена близост до института.

(dnevnik)