Конкурс за нови радари за армията - участват компании от САЩ, Италия, Израел, Испания, Франция

България иска да купи седем радара

Пет компании участват в конкурса за придобиване на нови радари за армията. Офертите ще бъдат отворени в четвъртък, предаде БНР.

Петте компании са от САЩ, Италия, Израел, Испания Франция. България иска да купи седем радара - пет за далечно откриване и две за близко - с таван на сделката 400 милиона лева. В списъка са и фирми, които и преди са проявявали интерес към конкурса. 

През февруари служебният кабинет посочи, че покупката на радарите е от стратегическа важност за армията и затова я изключи от процедурите по Закона за обществените поръчки. Мотивът тогава беше „преодоляване на дефицита от способности за осигуряване на ефективно, непрекъснато и надеждно наблюдение и контрол на въздушното пространство“ на България и НАТО.

Наличните радиолокационни станции, с които армията разполага, са от 70-те и 80-те години на миналия век. А доклади за състоянието на отбраната са отчитали, че заради старата техника радарите на военната авиация не могат повече да се поддържат. 

Придобиването на новите радари е свързано и с новите изтребители Ф-16, 3 от които се очакват през 2025 година. Очакванията на военните бяха новите радари да са в армията в периода 2023–2024 г. Междуведомствената работна група тепърва ще разглежда, анализира, оценява и класира подадените предложения.