Конституционният съд образува дело по трите въпроса на Гешев за ВСС

Конституционният съд образува конституционно дело по въпросите на главния прокурор Иван Гешев, съобщават от пресцентъра на съда.

Припомняме, вчера обвинител номер едно внесе искане в КС за задължително тълкуване на чл.130, ал.4, изр.1 от Конституцията.

В искането Иван Гешев поставя три въпроса, свързани с най-представителния орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет. Два от тях са - прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право - председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главният прокурор.

Третият въпрос, който поставя обвинител номер едно, е конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

Главният прокурор посочва, че отправеното запитване за задължително тълкуване е от изключително значение за формирането и функционирането на ВСС. Той подчертава, че то се отнася до реален проблем - най-висшият кадрови орган на съдебната власт функционира извън мандата си, въпреки че е налице избор на членове от професионалната квота.

Обвинител номер едно иска Конституционния съд да направи преглед на различните интерпретации за възможни решения на проблема с изтеклия мандат на настоящия ВСС и неговата легитимност да взема кадрови решения.