Корабът с българите пленен от хусите заради надпис на иврит?

Информацията е на турската EHA MEDYA

Товарният кораб Galaxy Leader с българи на борда, който беше похитен от йеменските хуси, има надпис на иврит на носовата си част според информация на EHA MEDYA, която цитира съобщение на арабския телевизионен канал Al Arabiya за превземането на кораба от размирниците.

Турската EHA MEDYA публикува снимка на Galaxy Leader в социалната мрежа Х. Няма потвърждение за автентичността на информацията.

Йеменските бунтовници хуси подкрепят „Хамас“ в палестинско-израелската война.   

По-рано те заявиха, че ще атакуват всички израелски плавателни съдове в Червено море и в пролива Баб ел Мандеб, съединяващ Червено море с Арабско.

По даннии на Al Arabiya, на борда на Galaxy Leader има екипаж от 22-ма души.

Израелската армия за отбрана ЦАХАЛ заяви, че плавателният съд, заловен от хусите близо до Йемен, не е израелски и сред екипажа му няма израелци. Става дума за товарен кораб, отдаден под наем от британска на японска компания.

„Завземането на товарен кораб от хусите близо до Йемен в южната част на Червено море е много сериозен инцидент с глобални последици. Това е кораб, който напусна Турция и се насочи към Индия с екипаж от цивилни от различни националности, без израелци. Това не е израелски кораб.“ – се казва в съобщение на армията.

Екипажът на Galaxy Leader е съставен от украинци, българи, филипинци и мексиканци.