Нинова: Управляващите имат сбъркани цели, затова и решенията им са грешни

Лидерът на БСП става доброволно санитар в ковид-отделение в столична болница, за се помага в борбата с Ковид-19

Корнелия Нинова

Корнелия Нинова

Кризата я има, но управлението на ковидкризата е в хаос. Изпуснаха летните месеци, когато трябваше да се подготви системата. След това прехвърлиха отговорността на местни институции. Издават се заповеди, които за един ден се променят по няколко пъти. Но така е - сбърканата цел води до грешни решения и щета на хората. Борисов е неадекватен по отношение на реалността. Това коментира в студиото на БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

Това, което правят, е защото имат грешно мислене – да използват кризата да се задържат до края на мандата и да спечелят следващите избори. Но не е достатъчно е да критикуваме, а да предложим решение – това е държавническото мислен, тоест, те да бъдат в интерес на хората, допълни партийният лидер и посочи няколсо мерки, които биха били в интерес на обществото. 

Първо – още през лятото да активираме национален план за управление от 2006 г. в условия на пандемия;
Второ – да се централизира управлението на ковид кризата;
Трето – да се подготвят ковид болниците и чистите болници;
Четвърто – да се осигурят безплатни тестове за хората;
Пето – да се подготви държавна наредба за заплащането на лекари, сестри и санитари – тоест, държавна политика за доходите на медиците;
Шесто – да се намали ДДС за лекарствата и те да бъдат обезпечени в аптеките и болничните заведения.

Това са част краткосрочните мерки. В дългосрочен план – болниците да не са търговски дружества – това трябва да се промени. Да се направи здравно досие на всеки човек и най-важното - да се реформира здравеопазването на регионален принцип, обясни позицията на социалистите Нинова.

Тя посочи, че БСП няма намерение да не влиза в парламента, но ще прави това само по-важните според нея теми и проблеми. Защото за тях по-важно е какво работи парламента и не искат да са част от това управление, което обслужва интересите на олигарсите; раздавайки пари си купува избиратели; унищожава парламентарната демокрация и накрая – с този подход на управление на кризата удря най-слабите и уязвими хора в държавата.  

Е, не можем да подкрепим този модел на управление. Защото за нас е важно за какво се харчат парите, които премиерът раздава и какъв е ефектът от това. Трябваше още през лятото да се направят три плана - здравен, икономически и социален план. А у нас се хвърлят едни пари, там където хората притиснат управляващите, без ясен план за какво точно се дават, аргументира се Корнелия Нинова. 

Корнелия Нинова разказа, че по време на болестта нещата са били много тежки в началото. Но още втория ден в болницата е взела решение да стане доброволец, след като видяла колко изтощени и уморени са лекари, сестри и санитари. Така че, след като представят за обсъждане алтернативния бюджет на БСП в парламента, Нинова ще влезе като санитар в ковид-отделение на столична болница, но не каза точно в коя.