Корумбашев: Подкрепата на БСП за кабинета на ИТН ще означава да подпишат празен чек

Хората искат коалиционно управление, това показа вотът на народа на последните избори

Петър Корумбашав

Петър Корумбашав

Вотът на народа показа, че няма ясен победител и очевидно, че трябва да има коалиционно управление. Това коментира в студиото на Би Ти Ви бившият депутат и евродепутат Петър Курумбашев. Според него много трудно ще се управлява с 65 депутати, ако се подкрепи еднопартийното правителство на ИТН.

За всички законопроекти трябват поне 121 гласа, а как ще се търси подкрепа, ще е много интересно, добави Курумбашев.

По думите му представените министри са непознати, а оценка да се дава на хора, които не са казвали мнението си по дадени въпрос в публичното пространство, ще е сложно.

Мантрата: Ето ви нови имена, защото другите са били в политиката, не е сериозна, каза още Курумбашев и добави, че според него не е добре премиерът да няма никакъв опит в политиката, защото на България й трябва стабилно правителство и спокойствие.

В случая предлагането на премиер без опит е огромен риск, нещо като „вадене на Зайчето от шапката“. Затова  Корумбашев препоръча да се обърнем към опита на Сингапур, където следващият премиер се знае 3 години по-рано, или към Германия, където кандидатът за канцлер се обявява още преди парламентарните избори. 

Според бившия евродепутат в България абсолютно всичко можеш да си избереш през телевизора, но да можеш да управляваш цялата демокрация през телевизора е абсолютно измамно. Затова пък от гледна точка на рейтинг – е супер. 

Ако БСП подкрепи предложения кабинет от "Има такъв народ" – това ще е подписване на празен чек, смята Петър Корумбашев.