Корветът "Иван Мазепа", който се строи в Турция, ще служи на Украйна още през тази година

Зеленски отклони предложението на Ердоган за преговори с Русия

Володимир Зеленски и Реджеп Таип Ердоган, снимка: скрийншот - Фейсбук, Володимир Зеленський

Володимир Зеленски и Реджеп Таип Ердоган, снимка: скрийншот - Фейсбук, Володимир Зеленський

Държавният глава на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви пред украинския президент Володимир Зеленски, че страната му продължава да е готова да организира мирна среща на върха между Русия и Украйна. Зеленски, който днес се срещна с турския си колега в Истанбул, отговори, че първата глобална среща за постигането на мир ще се проведе в Швейцария, без Русия, предаде Униан.

"Ние подкрепяме териториалната цялост, суверенитета и независимостта на нашия стратегически партньор Украйна", увери Ердоган на съвместна пресконференция със Зеленски.

Украинският президент благодари на Турция за подкрепата, която оказва на страната му.
В началото на срещата си с Ердоган той е поискал подкрепа за освобождаването на украинските военнопленници, държани от Русия. Заявил е също, че Украйна проявява интерес към съвместно производство с турски компании от сектора на отбраната.

При днешното посещение на Зеленски стана ясно, че корветът "Иван Мазепа", който се строи в Турция, още през тази година ще бъде готов да служи на Украйна.

Това е бъдещият флагман на украинските Военноморски сили.

В Истанбул се изгражда и втори корвет за украинския военен флот. Володимир Зеленски посети корабостроителницата, която е ангажирана с производството на двата бойни кораба.

Превод Faktor.bg