Бивш косовски премиер заплаши Вучич със западни бомбардировки, ако се меси в страната му

Рамуш Харадинай твърди, че политиката на сръбския президент е изцяло в полза на Русия

Рамуш Харадинай

Рамуш Харадинай

Бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай направи аналогия между войната в Косово и войната в Украйна. Той казва, че Русия има влияние в някои части на Балканите, но няма руско влияние в страната му. Косовският политик и бивш командир на Армията за освобождение на Косово вижда опасността от сръбската намеса в северната част на Косово, която според него би била в интерес на Русия, цитира думите му скопското електронно издание "Плюс Инфо".

"Ако това се случи, целият свят ще разбере, че (Александър) Вучич прави това за Русия. "И ако няма възможност да намери решение за Русия, то Западът е доста добър в намирането на решение за Сърбия, както направи през 1999 г.", предупреди косовският премиер.

По отношение на политиката на сръбския президент Александър Вучич, Харадинай смята, че той е изцяло под руско влияние.

"Знам, че американците няма да допуснат нито един сръбски войник да влезе в Косово. Знам, че Белград ще бъде бомбардиран, ако това се случи. "Сърбия знае, че сигурността на Косово е в отговорността на Съединените щати и Великобритания", каза Харадинай.

Косово обяви независимост през 2008 година, но тази независимост все още не е напълно призната, както от Сърбия, така и от Русия и други държави, включително членки на ЕС и съюзници от НАТО - Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия.

Сърбия и Косово започнаха да водят диалог за нормализиране на отношенията с посредничеството на ЕС, но засега не е постигнат почти никакъв напредък, а отношенията между двете страни се обострят периодично.