Косово между американския Джавелин и Сръбския свят

Докато Косово очаква одобрението на американския Конгрес за закупуване на противотанкови ракети "Джавелин", зачестяват притесненията, че Западните Балкани могат да бъдат втори фронт на глобалното противопоставяне.

Прищина е във важен момент от изграждането на държавата, а познавачите на политическата динамика на Балканите, освен изразения оптимизъм относно решението на САЩ да приемат искането на правителството на Косово за закупуване на въоръжение, повдигат въпроси у мнозина относно дестабилизиращите планове на Русия в региона.

Политологът от Босна и Херцеговина Ясмин Муянович смята, че решението на САЩ да въоръжат Косово с противотанкови средства е "едно от най-положителните неща, случвали се в региона от много дълго време".

Едно силно и стабилно Косово, според Муянович, ще има много положително въздействие върху целите Западни Балкани, като се вземе предвид конфликтният подход на Сърбия, илюстриран неотдавна от терористичната атака от 24 септември миналата година в Банска и Звечан, когато сръбска въоръжена група атакакува силите за сигурност на Косово.

„Когато Александър Вулин или Александър Вучич говорят за "Сръбски свят", целият регион трябва да се тревожи, не само Косово, защото това е заплаха за всички“, подчерта той в панелна дискусия, цитират от "Албениън пост".

Косово трябва да бъде силно и стабилно. Американският експерт по сигурността Ивана Страднер е убедена, че ако Русия не бъде спряна, Балканите ще бъдат "вторият фронт на Русия в Европа".

„Отдавна предупреждавам за възможността от война на Балканите“, написа тя в социалната мрежа X.

Реакцията на Страднер дойде, след като американският президент Джоузеф Байдън предупреди, че евентуалното спиране на финансовата помощ за Украйна може да доведе до бърза победа на Русия и нова криза на Балканите.

„Ако си тръгнем и Русия успее да продължи атаката и да срине Украйна, какво мислите, че ще се случи в балканските страни?“, попита Байдън членовете на своята партия.

От друга страна, за старши изследователя в Центъра за анализ на европейската политика (CEPA), базиран във Вашингтон, Леон Хартуел, приемането на искането на правителството на Косово от САЩ за продажба на противотанкови ракети "Джавелин", е показателно за силна реакция срещу всички възможни провокации от страна на режима на президента на Сърбия Александър Вучич.

Това решение, което Хартуел описва като "стратегическо", подчертава ангажимента на САЩ за укрепване на отбранителната позиция на Косово.

„Съобщението за продажбата на ракети служи като безпогрешен индикатор, че Америка е готова да укрепи дългосрочните отбранителни способности на Косово, както и способността да защити своя суверенитет и териториална цялост“, каза той.

САЩ обявиха на 11 януари, че са приели искането на Косово за закупуване на 246 системи "Джавелин", които показаха невероятна ефективност в борбата на Украйна срещу руските танкове.

От Държавния департамент посочиха, че покупката ще струва на Косово 75 милиона долара.

Въпросът тепърва ще бъде разгледан от американския Конгрес за одобрение, но президентът на Косово Вьоса Османи подчерта, че вярва, че искането за закупуване на тези оръжия ще бъде одобрено.

Междувременно Вучич определи новината като "голямо разочарование". /БГНЕС