Ковачев: Няма оправдание за престъпленията на Русия в Украйна и те не могат да останат безнаказани

Трибуналът ще бъде в полза и на една демократична Русия, заяви евродепутатът

Андрей Ковачев

Андрей Ковачев

"Няма оправдание за престъпленията на Русия в Украйна и те не могат да останат безнаказани", заяви от трибуната на Европарламента депутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев по време на разискванията за създаване на международен трибунал  за престъпната агресия срещу Украйна.

Днес Европейския парламент ще гласува резолюция за създаването на трибунала.

"Европейските институции и страните-членки са длъжни още сега да поемат инициативата за създаването на Международен трибунал за агресията срещу Украйна. Трябва да има правосъдие за стотиците хиляди жертви, които включват украинци, българи, румънци, молдовци, татари, беларуси, унгарци, поляци, арменци, евреи и много други народности. Да не забравяме и самите руснаци, които страдат и умират под ударите на кремълската агресия, както и руските войници, жертви на своите началници", каза още Ковачев.

Той цитира мисъл на Васил Левски, който заявил, че след освобождението на България ще отиде да създава комитети в Русия, "защото там народът е потиснат повече от нас".

"В Русия това е било през 19-ти, през 20-ти и, за съжаление, до ден днешен. За да не бъде така и в бъдеще трябва да се повтори примера на Германия от 1945 година. Трибуналът ще бъде в полза и на една демократична Русия", завърши Ковачев.

Евродепутатите ще повторят исканията на резолюцията на Парламента, приета през май 2022 г., в която те призовават ЕС да предприеме всички необходими действия в рамките на международни процедури и съдилища, за да подкрепи наказателното преследване на руския и белоруския режим за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия след нахлуването в Украйна през 2022 г.

Всички служители на руските въоръжени сили и държавни служители, замесени във военни престъпления, следва да бъдат обект на разследване и наказателно преследване, се казва в текста.

В резолюция, приета на 23 ноември, Парламентът също така призна Русия за държава, спонсор на тероризма, и за държава, която "използва терористични средства", припомня Агенция "Фокус".