Ковачевски амбициран да вкара РС Македония в ЕС до края на десетилетието

След 17 години направихме ключовата историческа крачка по пътя към осъществяването на десетилетната мечта, каза още той

Димитър Ковачевски

Димитър Ковачевски

Времето на преговорите ще зависи преди всичко от реформите, които ще осъществим, но чрез интензивна работа се стремим Македония да бъде готова да поеме задълженията за членство в ЕС до края на 2030 г., за да може да стане член на ЕС. в следващия бюджетен период на ЕС. Да е щастливо за нас началото на преговорите за присъединяване и съм сигурен, че скоро заедно ще очакваме пълноправното членство на Северна Македония в Европейския съюз. С тези думи се обърна премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски по време на първата част от първата междуправителствена конференция, която отбеляза началото на преговорите за присъединяване към ЕС.

Македония официално кандидатства за членство в ЕС през 2004 г. и получи статут на кандидат през 2005 г. След 17 години е направена ключовата историческа стъпка към осъществяването на десетилетната мечта, смята премиерът Ковачевски.

„След 17 години направихме ключовата историческа крачка по пътя към осъществяването на десетилетната мечта, за която отдавна говорят огромен брой граждани, лидери, бизнесмени, държавни служители, журналисти и експерти. . За да постигнем тази стратегическа цел, ние взехме мъдри и смели решения в интерес на бъдещето на нашите деца“, каза той.

За премиера това е най-големият акт на патриотизъм и с тази конференция показахме, че цивилизационно, исторически и географски принадлежим към Европа.

„Ние сме малко мултиетническо и мултикултурно общество, което живее мотото на ЕС всеки ден. Ние сме обединени в многообразието и дълбоко се гордеем с него. Северна Македония създаде модел, който осигурява равнопоставеност при реализирането на правата на малцинствените общности. Нямаме териториални спорове със съседите и градим добри отношения чрез Преспанския договор с Гърция и Договора за добросъседство с България. Македония е страна на приятелство и съжителство. Споделяме едни и същи ценности и отсега нататък ще споделяме и европейско бъдеще. Европейско бъдеще с уважение към уникалността на македонския народ и неговите езикови, идентичностни и културни особености. Радвам се, че тези въпроси няма да бъдат обсъждани по време на преговорите. Гордея се, че македонският език ще бъде езикът, на който ще се води преговорният процес за присъединяване.